Hoewel elk sollicitatiegesprek anders is, zijn er een aantal vragen die vrijwel altijd worden gesteld. Als u van tevoren nadenkt over uw antwoord op deze vragen dan heeft u alvast een voorsprong op andere kandidaten.

In dit artikel vindt u een overzicht van de meestgestelde vragen in een sollicitatiegesprek en hoe u deze op een goede manier kan beantwoorden.

1. Vertel eens iets over uzelf

Dit is vaak de vraag waar het gesprek mee begint. Misschien is het ook wel de meest belangrijke vraag, omdat degene die het interview afneemt een eerste indruk van u krijgt bij deze vraag. Begin uw antwoord met een kort overzicht van uw kwalificaties en de functies die u tot nu toe heeft gedaan. U kan daarbij de structuur van uw cv aanhouden. Geef voorbeelden van uw prestaties en de vaardigheden die u hierbij heeft opgedaan. Bedenk van tevoren goed welke dingen u wilt vermelden en hoe u ze gaat vertellen.

2. Wat zijn uw doelen? Waar ziet u uzelf over vijf jaar?

Noem in uw antwoord zowel uw doelen op korte als op lange termijn. Vertel wat voor job u uiteindelijk zou willen hebben en wat de stappen zijn die u moet nemen om daar te geraken. Vertel ook hoe u in uw vorige job uw vaardigheden heeft kunnen ontwikkelen en hoe dit u verder heeft gebracht in uw carrière. Laat de werkgever zien dat u ambitie heeft en vastbesloten bent het beste te maken van elke job om uw uiteindelijke doel te bereiken. Leg altijd een link met de functie waarvoor u solliciteert en wees realistisch in uw ambities. En vertel degene met wie u het sollicitatiegesprek voert nooit dat u zijn of haar functie wil hebben.

 "Zorg dat u bekend met de laatste nieuwsberichten over de organisatie. Bedenk hoe uw doelen en ambities overeenkomen met de bedrijfscultuur en gebruik deze informatie om een antwoord te formuleren op de vraag waarom u net voor dit bedrijf wil werken”

3. Wat zijn uw sterke punten en zwakke punten?

Als sterke punten noemt u drie eigenschappen die er voor zorgen dat u succesvol zal zijn in de functie. Geef daarbij voorbeelden van hoe u deze sterke punten in een werksituatie reeds heeft toegepast. Dat kan gaan om concrete vaardigheden zoals systeemkennis, of meer abstracte, zoals goed leidinggeven.

Bij het benoemen van uw zwakke punten is het slim om een situatie te beschrijven waarin u actie heeft ondernomen om een minder sterk punt aan te pakken. Als uw IT-kennis bijvoorbeeld niet op het vereiste peil is, noem dit dan als een verbeterpunt, maar vertel er meteen bij dat u cursussen heeft gevolgd of buiten werkuren er tijd aan hebt besteed om uw vaardigheden te verbeteren.

4. Waarom wil u hier werken?

Wanneer u grondig voorbereid bent, zal u een goed inzicht hebben in de producten of diensten van het bedrijf, hun toekomstplannen en de bedrijfscultuur. Gebruik die informatie om te beschrijven hoe uw doelen en ambities hierop aansluiten.

"Zorg dat u bekend met de laatste nieuwsberichten over de organisatie. Bedenk hoe uw doelen en ambities overeenkomen met de bedrijfscultuur en gebruik deze informatie om een antwoord te formuleren op de vraag waarom u net voor dit bedrijf wil werken,” adviseert Özlem Simsek, Director van Walters People België.

5. Waarom moeten we u aannemen?

Leg uit waarom u een aanwinst zou zijn voor het bedrijf; waarin onderscheidt u zich van andere kandidaten? Dit kan bijvoorbeeld zijn op het gebied van vaardigheden, ervaring, of persoonlijkheid. Bijvoorbeeld: 'Ik beschik over een unieke combinatie van goede technische vaardigheden en het vermogen om langdurige klantenrelaties op te bouwen', gevolgd door een specifiek voorbeeld van iets wat u bereikt heeft in uw vorige job.

"De functie-omschrijving is uw eerste hulpmiddel zijn bij het bepalen waar de interviewer naar op zoek is,” voegt Özlem Simsek toe. “Benoem de specifieke functie-eisen die gevraagd worden en geef voorbeelden die aantonen dat u over deze vaardigheden beschikt.”

6. Welk salaris heeft u voor ogen?

Hoewel u het noemen van een salaris beter kan vermijden tot ernaar gevraagd wordt, is het belangrijk te weten wat uw marktwaarde is. De salary survey van Walters People is daarvoor een handig hulpmiddel.

Özlem Simsek: “Een probleem ontstaat vaak wanneer sollicitanten een bedrag noemen dat te hoog is, of juist lager dan datgene wat het bedrijf wil betalen. Als een salarisindicatie wordt gegeven in de advertentie, dan kan u aangeven dat dit het bedrag is dat u zelf ook in gedachten hebt en dat dit een van de redenen is dat u geschikt denkt te zijn voor deze functie.”

Benieuwd naar meer?

Download onze gratis interviewgids of andere tips en advies om uw carrière in een stroomversnelling te brengen. 

Jobs in de kijker

Carrière-advies

»

Werken bij ons 

»

Contacteer ons

»