Nu de eerste 6 maanden van 2019 achter de rug zijn, nemen we bij Walters People de tijd om de balans op te maken van het aantal vacatures voor tijdelijke jobs in België.

We maken de vergelijking met dezelfde periode in 2018 en zetten onze belangrijkste bevindingen voor u op een rij. 

Het aantal vacatures voor tijdelijke jobs kent een terugval

Bij Walters People rekruteren we profielen voor tijdelijke jobs en daar leggen we ook de focus van onze analyse. We gaan na of er zich een evolutie heeft voorgedaan in het aantal jobs en in welke sectoren u momenteel de grootste kans heeft om aan de slag te gaan. Tijdelijke jobs vertegenwoordigen momenteel 22% van het totaal aantal vacatures. Tijdens de eerste 6 maanden van 2018 werden er hiervan zo’n 59.000 uitgeschreven. Dit jaar waren het er nog om en bij de 45.000, dat zijn er bijna 24% minder.

De meeste vacatures vindt u momenteel in administratie en sales. Respectievelijk is dat 15% en 10% van het totaal aantal tijdelijke jobs. Legal, human resources & social services vertegenwoordigt 5% van de vacatures, gevolgd door insurance & finance (3%), engineering (2%) en communication, marketing & pr (2%).

Het grootste aantal tijdelijke jobs in Vlaanderen werd uitgeschreven in Antwerpen (17%) en Oost-Vlaanderen (14%). Ook het Brussels Hoofdstedelijke Gewest doet het goed met eveneens 14% van het totaal aantal tijdelijke vacatures.

Kevin Blockx, manager bij Walters People: “Deze daling van het aantal tijdelijke vacatures staat in schril contrast met de evolutie op vlak van vaste jobs. In België nam het aantal vacatures voor vaste jobs in de eerste 6 maanden van het jaar toe met maar liefst 65%. Hiermee staat de teller momenteel op ruim 570.000 openstaande vacatures en kunnen we in het algemeen toch spreken van een positieve balans.”

De top jobs per sector en regio

Administratie & customer service

Het aantal tijdelijke jobs binnen administratie & customer service daalt met 5% ten opzichte van 2018. De meeste van deze bijna 7.000 vacatures werden uitgeschreven in de provincies Antwerpen (24%) en Oost-Vlaanderen (14%) en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (18%).

De top jobs binnen deze sector:

  1. Administratief Bediende
  2. Administratief Assistent
  3. Customer Service Agent

Sales & trading

Binnen sales & trading daalde het aantal vacatures met 27% tegenover vorig jaar. De meeste van deze 4.500 jobopportuniteiten vindt u in de provincies Antwerpen (18%), West-Vlaanderen (16%) en Oost-Vlaanderen (15%). 

De top jobs binnen deze sector:

  1. Vertegenwoordiger
  2. Tussenhandelaar
  3. Sales Assistant Retail

Legal, human resources & social services

De sector van het rechtswezen, rekrutering en social services ziet het aantal tijdelijke vacatures afnemen met 13% tegenover vorig jaar. Er zijn nog 2.200 jobs die moeten worden ingevuld, voornamelijk in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (21%), Antwerpen (15%) en Vlaams-Brabant (12%). 

De top jobs binnen deze sector:

  1. Sociaal Assistent
  2. Begeleider
  3. HR Officer

Insurance & finance

Enkel binnen de financiële sector daalt het aantal tijdelijke vacatures niet. Met een groei van 1,5%, kunnen we in principe spreken van een status quo. De 1.200 openstaande vacatures moeten vooral worden ingevuld in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (32%), Antwerpen (18%) en in Vlaams-Brabant (11%). 

Kevin Blockx: “Wat de jobs in de financiële sector betreft, is die status quo niet echt verwonderlijk. Het gaat hier dan vooral om boekhoudkundige functies. Het tekort aan accountant profielen was nog nooit eerder zo groot en dit ondanks het feit dat een heel aantal boekhoudkundige taken binnen afzienbare tijd zullen worden geautomatiseerd.”

De top jobs binnen deze sector:

  1. Erkend Accountant
  2. Assistant Accountant
  3. Contract Administrator

Engineering

Ondanks het tekort aan ingenieurs, daalt ook in deze sector het aantal tijdelijke vacatures met 35%. Voor de 900 overblijvende jobs zoekt men overwegend kandidaten in de provincies Antwerpen (21%) en Oost-Vlaanderen (13%) en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (19%).

De top jobs binnen deze sector:

  1. Project Ingenieur
  2. Biotechnoloog
  3. Architect

Communicatie, marketing & public relations

Ook binnen de communicatiesector zien we dezelfde tendens. Het aantal tijdelijke vacatures daalt daar met 18%. Er blijven nog iets meer dan 800 jobs over die moeten worden ingevuld, hoofdzakelijk in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (30%), Antwerpen (17%) en Oost-Vlaanderen (11%).

De top jobs binnen deze sector:

  1. Marketing Assistant
  2. Communications Manager
  3. Communications Specialist
     

Pas afgestudeerd en op zoek naar een eerste uitdaging?

Neem contact op met één van onze gespecialiseerde recruiters of bekijk de meest recente vacatures van Walters People op onze website!

Contacteer ons

»

Vacature doorsturen

»

Salary Survey

»