Op 8 maart staat de wereld stil bij International Women’s Day, een dag die bij Walters People geen standaard 'feestdag' is waarop we onze vrouwelijke collega’s overladen met geschenkjes, maar eerder een moment van zelfreflectie. Eveline Calewaert en Asia Skifati, leden van de EMEA ED&I council (Equality, Diversity, and Inclusion) bij Robert Walters Group, organiseerden daarom een informeel groepsgesprek om samen met collega's stil te staan bij belangrijke thema's zoals gendergelijkheid en inclusie op de werkvloer.

"Voor veel medewerkers lijkt International Women’s Day een vrij onbewogen dag, bijna als alle andere. Op het eerste gezicht lijkt dat misschien jammer, maar eigenlijk is het een positief teken," deelt Eveline. "Het toont aan dat de situatie binnen onze organisatie zich ver buiten de alarmzone bevindt. Inclusie is een cruciale pijler van onze bedrijfscultuur. We streven naar gelijke kansen voor iedereen, ongeacht gender, leeftijd of ras. Bovendien willen we ieders persoonlijke situatie respecteren. Individuele levensfasen vormen geen belemmering voor professionele ontwikkeling, ongeacht wat die omstandigheden zijn.”

Asia voegt eraan toe: "Onze inclusieve mentaliteit is er niet vanzelf gekomen. Het is het resultaat van een beleid dat al jarenlang progressief de aandacht voor thema's als gendergelijkheid vergroot. Elke nieuwkomer krijgt als onderdeel van de onboarding een inclusiviteitstraining. Deze training behandelt niet alleen interne perspectieven op inclusiviteit, maar leert medewerkers ook om op een juiste manier om te gaan met discriminatie. Als rekruteringsspecialist hebben we een soort voorbeeldfunctie in de maatschappij. Doordat wij samenwerken met partners van diverse sectoren verspreid over ons land, hebben wij de mogelijkheid om mee te bouwen aan de sensibilisering rond (onbewuste) gendervooroordelen bij werving en selectie. Dit doen we niet door de les te spellen, maar door zelf een integere, mensgerichte aanpak aan de dag te brengen bij het vinden van het juiste talent voor de organisaties waarvoor we rekruteren."

“Op een dag als International Women’s Day is het fijn om te merken dat er zowel bij vrouwelijke als mannelijke medewerkers geen grote zorgen rond gendergelijkheid lijken te zijn. Dit wil echter niet zeggen dat we het onderwerp moeten laten rusten, of dat er geen werk aan de winkel meer is,” aldus Asia. “We moeten als organisatie stappen blijven ondernemen om een omgeving te creëren waarin iedereen zich gewaardeerd voelt, ongeacht hun gender of levensfase. Dit doen we door vanuit de ED&I council regelmatig workshops en gesprekken te organiseren. Wanneer het om thema’s als inclusie en gelijkheid gaat, is het belangrijk om ook onze medewerkers zelf aan het woord te laten. Door hun ervaringen te horen en te begrijpen, kunnen we verbeterpunten blootleggen en onze inclusieve cultuur verstevigen. En dat gebeurt élke dag, stap voor stap,” besluit Asia.

 

Meer informatie

 Ontdek meer over diversiteit & inclusie bij de Robert Walters Group.