Een inhoudelijk uitdagende rol met veel doorgroeimogelijkheden én een stabiele toekomst: zo omschrijft Robbe Heymans, recruitment consultant bij staffing specialist Walters People, de rol van Accounts Receivable Accountant. Maar wat doe je precies in deze functie, welke carrièremogelijkheden heb je en aan welk salaris kun je je verwachten? Robbe licht toe.

Wat houdt de rol van Accounts Receivable Accountant precies in? 

Robbe: “De Accounts Receivable Accountant is verantwoordelijk voor het klantenluik van de boekhouding. Enkele van de belangrijkste taken zijn hierbij het verwerken van de facturatie, het opvolgen van betalingen en het beantwoorden van vragen van klanten. Doordat het facturatieproces vandaag de dag grotendeels geautomatiseerd is, is deze functie inhoudelijk veranderd ten opzichte van vroeger en meer inzichtelijk geworden: zo zul je als Accounts Receivable Accountant ook analyses en rapporten opstellen voor de Finance Manager.” 

Welke opleiding en vaardigheden heb je nodig om Accounts Receivable Accountant te worden? 

“Een graduaat of bachelor diploma in bedrijfsmanagement, bedrijfseconomie of accountancy & fiscaliteit is ideaal om in deze functie te starten,” vertelt Robbe. “Gezien veel processen binnen boekhouding tegenwoordig gedigitaliseerd worden, behoren kennis van boekhoudprogramma’s en digitale vaardigheden tot de basisvereisten. Starters hebben dus zeker een meerwaarde te bieden, aangezien digitale tools tegenwoordig opgenomen zijn in de lespakketten van accountancy-richtingen. 

Verder is het als Accounts Receivable Accountant uiteraard belangrijk dat je nauwkeurig en gestructureerd kunt werken, en dat je in staat bent cijfers te analyseren en te verwerken tot overzichtelijke rapporten. 

Gezien je dagelijks in contact staat met klanten, zijn communicatieve vaardigheden en commerciële feeling eveneens waardevolle skills. Veel organisaties hebben een meertalig klantenbestand, dus een grondige kennis van Nederlands, Frans én Engels is een groot pluspunt. Ben je bovendien hulpvaardig en oplossingsgericht? Dan word je vast een kei in de rol van Accounts Receivable Accountant!”

Wat is de huidige vraag naar Accounts Receivable Accountants?

Werkzekerheid is gegarandeerd voor deze functie, er zijn namelijk altijd openstaande vacatures voor Accounts Receivable Accountants.

“En dat is ook logisch,” aldus Robbe. “Het facturatieproces wordt dan wel meer en meer geautomatiseerd, maar er is altijd iemand nodig die de inningen opvolgt en de klanten te woord staat. Bovendien is het nog steeds zo dat er traditioneel weinig mensen afstuderen in boekhoudkundige richtingen, hetgeen zorgt voor een continue hoge vraag naar talent. Tot slot merken we dat Accounts Receivable Accountants doorgaans na een aantal jaren in de job doorgroeien naar een volgende functie, wat opnieuw jobopportuniteiten creëert.”

Dat leidt ons naar onze volgende vraag: wat zijn de doorgroeimogelijkheden als Accounts Receivable Accountant? 

“Algemeen genomen zijn er 2 mogelijke pistes die je kunt bewandelen,” zegt Robbe. “Enerzijds kun je ervoor kiezen om je te specialiseren in klantenboekhouding en door te groeien naar de rol van Accounts Receivable Teamleader. Hierbij stuur je een team van Accounts Receivable Accountants aan en neem je vaak ook de moeilijkste of grootste klantendossiers voor jouw rekening. Anderzijds kun je je kennis gaan verbreden en evolueren naar de functie van (hulp-)boekhouder. Vanuit deze rol kun je eventueel verder doorgroeien naar AZ Accountant, Hoofdboekhouder en op termijn zelfs naar Finance Manager.”

 Hoeveel verdient een Accounts Receivable Accountant?

Als startende Accounts Receivable Accountant met 0 tot 3 jaar ervaring, kun je je verwachten aan een bruto maandloon van 2300-2500 EUR. Met 3 tot 6 jaar ervaring verdien je een brutosalaris van 2500-3100 EUR. Heb je meer dan 6 jaar ervaring, kun je je bruto maandloon zien stijgen tot 3600 EUR of hoger. 

“Dit salaris wordt doorgaans aangevuld met een waaier aan extralegale voordelen, bijvoorbeeld maaltijdcheques, groeps- en hospitalisatieverzekering, laptop, GSM en fietsleasing. Ook flexibele werkuren en regelmatig thuiswerken behoren tegenwoordig quasi altijd tot de mogelijkheden,” besluit Robbe.

 

Meer weten?

Raadpleeg ook onze andere tips en carrière-advies. Op zoek naar een nieuwe job? Bekijk dan zeker onze vacatures

Jobs in de kijker

Carrière-advies

»

Werken bij ons 

»

Contacteer ons

»