Uit de pas verschenen salarisgids van staffing specialist Walters People blijkt dat in diverse sectoren één constante heerst: de hoge vraag naar customer service professionals. Viktorien van Loon, managing consultant en specialist in het rekruteren van customer service professionals, gaat dieper in op enkele opvallende trends en onthult welk salaris deze professionals in 2024 mogen verwachten.

Diverse sectoren, één constante: hoge vraag naar customer service professionals 

In België blijven customer service professionals gemiddeld 1.6 jaar bij dezelfde werkgever, een statistiek die de dynamiek van de arbeidsmarkt in het land weerspiegelt. Sectoren zoals IT, telecom, software, voedingsproductie, logistiek, automotive, en chemie blijven een relatief stabiele en hoge vraag handhaven naar customer service professionals. Viktorien: “Deze vraag kende in 2023 pieken in februari, juni en oktober. De stijging in het aantal geadverteerde customer service vacatures in oktober heeft voornamelijk te maken door de drukte die dagen zoals Black Friday, Cyber Week en de naderende eindejaarsperiode met zich meebrengen.”

Regionale verdeling van vacatures

De regionale verdeling van customer service vacatures in 2023 toonde een aanzienlijke concentratie van 80% in Vlaanderen, 12% in Brussel en 8% in Wallonië. Deze opvallende verdeling wordt deels verklaard door de aanwezigheid van talrijke organisaties in Vlaanderen die actief zijn in sectoren waar de vraag naar customer service professionals het hoogst is.

Focus op soft skills

Binnen customer service is de waarde van technische vaardigheden van onschatbare betekenis, aangezien professionals moeten navigeren in een steeds complexere en gedigitaliseerde omgeving. “Werkgevers koesteren een voorliefde voor kandidaten met kennis van CRM-systemen, ticketingsystemen en andere platforms die klantinteracties optimaliseren. Het is echter van belang te benadrukken dat dergelijke hard skills vaak binnen de organisatie kunnen worden aangeleerd”, zegt Viktorien.

Niettemin plaatsen werkgevers een sterkere nadruk op de human skills die potentiële medewerkers dienen te bezitten. “Ook in 2024 verwachten we dat er bijzondere aandacht zal gaan naar klantgerichtheid, uitmuntende communicatie- en luistervaardigheden, het vermogen tot probleemoplossend denken en zelfmotivatie, die als onmisbaar worden beschouwd. Het vermogen om de 'extra mile' te gaan en proactief mee te denken met de klant zijn cruciale eigenschappen die hoog in het vaandel staan voor professionals binnen customer service.”

Meertaligheid als tastbaar voordeel

Meertaligheid blijft van essentieel belang binnen customer service, waarbij het beheersen van het Nederlands, Frans en Engels als de basis wordt beschouwd. Een opvallende trend is de groeiende vraag naar kennis van het Duits, waarmee sollicitanten een aanzienlijk concurrentievoordeel kunnen behalen. “Deze vraag wordt gerechtvaardigd door het feit dat het beheersen van de taal van de klant aanzienlijk bijdraagt aan een persoonlijkere benadering van de klantenservice. Klanten ervaren vaak een verhoogd gevoel van begrip en tevredenheid wanneer zij in hun moedertaal kunnen communiceren. Het aanleren van Duits wordt hierdoor niet alleen gezien als een functionele competentie, maar ook als een strategische troef om de klantrelatie te versterken en de algehele klanttevredenheid positief te beïnvloeden”, licht Viktorien toe.

Het menselijke aspect

Ondanks de opkomst van geavanceerde technologieën zoals chatbots, blijft het menselijke aspect een cruciale rol spelen in klantentevredenheid. Het vermogen van professionals om empathie te tonen en persoonlijke interactie te bieden, blijft onmisbaar, zelfs te midden van de technologische vooruitgang.

Salarisprognoses voor 2024

Qua lonen binnen customer service verwacht Walters People dat deze lichtjes zullen toenemen in 2024. Een startende Customer Service Representative zal in 2024 kunnen rekenen op een bruto maandloon tussen 2300 en 2900 EUR. Professionals met 3 tot 6 jaar ervaring binnen customer service mogen zich aan een salaris van 3000-3800 EUR verwachten. Wie meer dan 6 jaar ervaring heeft in de job, kan zijn bruto maandloon zien stijgen tot zo’n 4500 EUR. 

“Bij dat loon hoort heel vaak ook een verzekeringspakket en maaltijdcheques, en in sommige gevallen ook een gsm of laptop. “Werkgevers hebben daarnaast steeds meer oog voor het welzijn van hun customer servicemedewerkers. Dit uit zich in het aanbieden van opleidingen en interessante carrièremogelijkheden binnen de organisatie, maar ook in sportactiviteiten, flexibele werkuren en mogelijkheid tot telewerken,” besluit Viktorien.

 

Meer weten?

Download onze gratis digitale Salary Survey tool en ontdek wat je waard bent. Bekijke onze laatste vacatures in customer service.