In haar pas verschenen salarisgids deelt staffing specialist Walters People exclusieve inzichten over de veelbelovende toekomst van administratieve functies in 2024. De diepgaande studie belicht de meest gevraagde functies, onderstreept het cruciale belang van taalkundige vaardigheden en benadrukt essentiële soft skills. Met een positieve prognose voor stijgende salarissen biedt Walters People een optimistische kijk op het komende jaar. Audrey Hannecart, Manager en specialist in het rekruteren van administratieve professionals, deelt haar inzichten.

Meest gevraagde functies binnen administratie

De administratieve sector blijft floreren met een toenemende vraag naar professionals in functies zoals administratief assistent, receptionist en management assistant. Audrey: In 2023 bereikte deze vraag hoogtepunten in februari, juli en oktober, vooral in sectoren zoals IT, HR, verzekeringen, managementadvies, transport, financiële dienstverlening en industriële automatisering. Interessant is dat 62% van deze vacatures permanent van aard was. Voor 2024 verwachten we dat de vraag naar administratieve professionals hoog zal blijven in nagenoeg alle sectoren.”

Talenkennis is cruciaal

Organisaties benadrukken steeds meer het belang van nauwkeurige administratie, waarbij taalkundige vaardigheden een cruciale rol spelen. “In 2023 bevond maar liefst 79% van de administratieve vacatures zich in Vlaanderen”, zegt Audrey. “Een degelijke beheersing van het Nederlands is daarmee een essentiële vereiste voor het merendeel van deze vacatures. Bovendien blijft kennis van het Frans van groot belang, niet alleen voor administratieve functies in Brussel, maar ook in Antwerpen, waar 22% van de geadverteerde administratieve posities in 2023 gevestigd waren. In deze regio zien we overigens een groeiende vraag naar professionals die zowel het Nederlands als het Frans goed beheersen.” 

Maar de vraag naar taalkundige vaardigheden beperkt zich niet tot het Nederlands en het Frans. In de huidige globaliserende samenleving is kennis van het Engels eveneens onontbeerlijk. “Veel organisaties opereren op internationaal niveau en communiceren regelmatig met klanten, partners, en collega's over de hele wereld. Een goede beheersing van het Engels opent de deur naar grensoverschrijdende samenwerkingen en vergemakkelijkt de deelname aan internationale projecten.”

Essentiële soft skills binnen administratie

In de snel evoluerende wereld van administratie zijn bepaalde human skills cruciaal voor succesvolle kandidaten. “Werkgevers leggen sterk de nadruk op eigenschappen zoals zelfmotivatie, nauwkeurigheid, effectieve communicatievaardigheden, stressbestendigheid, betrouwbaarheid en een professionele houding”, zo zegt Audrey. 

Het vermogen om zelfstandig te werken en initiatief te tonen, wordt steeds meer gewaardeerd in een omgeving die vraagt om proactieve en flexibele benaderingen van administratieve taken. “Daarnaast wordt teamwork benadrukt, aangezien veel administratieve functies samenwerking vereisen binnen diverse teams en afdelingen. Een kandidaat die deze vaardigheden kan aantonen, vergroot aanzienlijk zijn of haar kansen op succes in de dynamische en veeleisende wereld van administratieve functies.”

Verwachtingen voor 2024

Vooruitkijkend naar 2024, voorspellen we een lichte stijging in het aantal administratieve vacatures, wat een gunstig landschap creëert voor professionals in dit veld. Uit de recente salarisgids van Walters People blijkt dat 74% van de bevraagde administratieve professionals zeer positief is over de arbeidsmarkt. Meer nog: 64% is zelfs van plan om van job te veranderen in 2024. 

Salarisprognoses voor 2024

Qua lonen binnen administratie, verwacht Walters People dat deze lichtjes zullen toenemen in 2024, voornamelijk voor de meest gevraagde functies.

 

Meer weten?

Download onze gratis digitale Salary Survey tool en ontdek wat je waard bent. Bekijke onze laatste vacatures in administratie.