Met de recent uitgevoerde salarisenquête onderzocht staffing specialist Walters People de voor 2024 verwachte trends en salarisevoluties op de arbeidsmarkt binnen logistics & supply chain. Viktorien van Loon, managing consultant bij Walters People en gespecialiseerd in de rekrutering van logistics & supply chain profielen, gaat dieper in op de resultaten van het onderzoek.

Hoge vraag naar talent

Het afgelopen jaar bleef de vraag naar talent binnen logistics & supply chain op een stabiel hoog niveau, met opvallende pieken in het aantal geadverteerde vacatures in februari en oktober. Deze trend tekent zich voornamelijk af in Vlaanderen, waar maar liefst 83% van de vacatures geconcentreerd is. Bijna een tiende van de vacatures bevindt zich in Brussel, en 8% in Wallonië. (bron: Jobfeed).

“De top 3 regio’s voor jobopportuniteiten binnen logistics & supply chain zijn de provincies West-Vlaanderen (24%), Antwerpen (23%) en Oost-Vlaanderen (18%) - niet toevallig de 3 provincies waar het grootste aantal industriële organisaties in ons land gevestigd zijn,”licht Viktorien toe.

Constante Dynamiek op de arbeidsmarkt

Terwijl bij 60% van de vacatures de werknemer onmiddellijk opstart met een vast contract, betreft één derde van de vacatures binnen logistics & supply chain een tijdelijke functie. “De wereld van logistiek en supply chain is dynamisch, met pieken in werkdruk die resulteren in periodieke behoefte aan extra personeel,” vertelt Viktorien. Het vinden van het juiste talent op korte termijn blijft ook in 2024 een uitdaging voor organisaties, aangezien deze specialisten gemiddeld slechts 1.3 jaar bij dezelfde werkgever blijven”.

Meest gezochte profielen en essentiële vaardigheden

De meest gezochte professionals binnen logistics & supply chain zijn logistiek medewerkers, aankopers en planners. Naar soft skills toe leggen werkgevers vooral de nadruk op zelfmotivatie, aandacht voor detail, coördinatievaardigheden en stressbestendigheid. “Als supply chain professional sta je voortdurend in contact met zowel interne als externe partijen,” voegt Viktorien toe. “Het is dus belangrijk dat je een echte teamplayer bent en uitblinkt in communicatie.”

Naar talenkennis toe primeert het Nederlands, gevraagd bij 70% van de geadverteerde vacatures binnen logistiek & supply chain. Dit verklaart zich uiteraard door het feit dat Vlaanderen het grootste aantal vacatures kent. Toch opvallend: de tweede meest gevraagde taal is niet het Frans, maar wel het Engels, bij maar liefst de helft van de vacatures. Kennis van het Frans is nodig bij 41% van de geadverteerde vacatures terwijl Duitse vaardigheden een streepje voor hebben bij ongeveer 8% van de jobaanbiedingen, wat het internationale karakter van het logistics & supply chain domein weerspiegelt.

2024 salarisverwachtingen binnen logistics & supply chain

De recent uitgevoerde Walters People Salary Survey wijst op een licht stijgende trend in de salarissen binnen logistics & supply chain. Viktorien: “Vooral ervaren professionals die snel kunnen inspelen op de behoeften van de markt kunnen een hoger salaris verwachten. Opvallend is ook de lichte stijging in de salarissen voor starters, die dankzij het hoge aantal tijdelijke vacatures de kans krijgen verschillende facetten van logistiek & supply chain te verkennen en op die manier hun ideale carrièrepad uit te stippelen.”

 

Meer weten?

Download onze gratis digitale Salary Survey tool en ontdek wat je waard bent. Bekijke onze laatste vacatures in supply chain.