Volgens een recente Walters People enquête uitgevoerd bij pasafgestudeerden, schat maar liefst 64% zijn kansen op de arbeidsmarkt hoog tot zeer hoog in.

Wij lichten alvast toe welke 5 trends zich voordoen bij pasafgestudeerden die op zoek gaan naar hun eerste job.

1.       Stijgend aantal werkende studenten

Werkervaring opdoen start steeds vroeger. Maar liefst 29% van de uitzendkrachten in België* heeft het statuut student. De versoepelde regels aangaande werken als student zorgden voor een flinke stijging: 18% van de bevraagde pasafgestudeerden werkt tijdens het weekend en niet minder dan één op drie combineert een job met zijn of haar studies, in functie van hun lesrooster. Werkgevers die overwegen om pasafgestudeerden aan te werven vinden het belangrijk dat zij al een eerste ervaring als student of stage kunnen voorleggen.

2.       Pasafgestudeerden schatten hun kansen hoog in

Pasafgestudeerden hebben het volste vertrouwen in de arbeidsmarkt: 64% van de bevraagde pasafgestudeerden schat z’n kansen op de arbeidsmarkt hoog in en 70% gaat ervan uit dat werkgevers hen ‘serieus nemen’ als pasafgestudeerde. Daarnaast weten jongeren wat ze willen: maar liefst 75% van de bevraagden vindt een goede stage-ervaring en studentenjob die in lijn ligt met hun studies belangrijk. Dat geeft hen immers de kans om de kennis die ze vergaard hebben tijdens hun opleiding in de praktijk te brengen.

Pasafgestudeerden zitten overigens niet stil: hun zoektocht naar een eerste job start al ruim vóór ze hun diploma op zak hebben (37%). 12% weet exáct voor welk soort job ze zullen solliciteren, 58% staat zeker ook open voor suggesties.

3.       Pasafgestudeerden zoeken gericht naar eerste job

Door eerdere ervaringen binnen een studentenjob of tijdens hun stageperiode leren jongeren ontdekken wat ze graag en minder graag doen en kunnen ze dus gerichter gaan. zoeken naar een eerste job. En dat doen ze dan ook: jobboards blijven het eerste aanspreekpunt (47%) voor bijna- en pasafgestudeerden die op zoek gaan naar hun eerste job. 21% schakelt sociale media in, waarbij vooral LinkedIn (83%) gebruikt wordt om te zoeken naar een job. Zelfs Facebook wordt ingeschakeld door 17% van de bevraagde pasafgestudeerden. 8% zal een beroep doen op een rekruteringskantoor of z’n eigen netwerk aanspreken om die eerste job in de wacht te slepen.

4.       Pasafgestudeerden worden ook graag benaderd

Naast de initiatieven die ze zelf ondernemen, worden laatstejaarsstudenten en pasafgestudeerden ook graag rechtstreeks benaderd door potentiële werkgevers.

Het liefst ontvangen ze interessante jobvoorstellen per email (98%), via sociale media (56%) of via de telefoon (48%).

44% van de door ons bevraagde pasafgestudeerden heeft een up-to-date LinkedIn profiel en gebruikt dit ook actief om te netwerken, wat het voor potentiële werkgevers uiteraard iets makkelijker maakt om hen via dit kanaal te benaderen.

5.       Pasafgestudeerden zijn onzeker over salaris

Het soort job dat ze wensen weten ze meestal, maar over salaris hebben pasafgestudeerden vaak niet echt een referentiekader. 56% van de bevraagde pasafgestudeerden heeft geen idee welk salaris ze mogen verwachten in hun eerste job. Ruim de helft geeft aan genoegen nemen met het salarisniveau dat zijn of haar toekomstige werkgever bepaald heeft. Ruim één op drie is echter wél van plan om over het salarispakket te onderhandelen. Wij adviseren pasafgestudeerden om een beroep te doen op een gespecialiseerd rekruteringskantoor dat hen, naast het helpen bij het vinden van een eerste job, ook kan adviseren rond salarisniveaus en trends op de arbeidsmarkt.
 

Wil u graag uw team versterken met een young potential?

Neem dan zeker contact op met één van onze kantoren.

 

* Bron: Federgon.

Contacteer ons

»

Vacature doorsturen

»

Controleer je salaris

»