Professionals zijn steeds meer carrièregericht. Past hun huidige werkgever niet langer bij hun ambities en dromen, nemen ze meestal ontslag. Ze denken elders iets beter gevonden te hebben dat meer bij hun persoonlijk carrièreplan past, of ze zijn gewoon op zoek naar een compleet nieuwe uitdaging. 

De corona-pandemie heeft ervoor gezorgd dat heel wat professionals de tijd namen om te reflecteren over hun job en ambities. De onzekerheid op de arbeidsmarkt is weg, waardoor werknemers vandaag sneller de overstap naar een nieuwe job maken. Maar soms verloopt het niet zo vlot. Wanneer managers hun medewerkers niet zo makkelijk willen laten gaan bijvoorbeeld. Hij of zij doet dan een tegenbod waarbij de werknemer een hoger salaris of betere arbeidsvoorwaarden krijgt aangeboden.

Hoe ga je met zo’n bod om? Is het wel een goed idee om hier op in te gaan?  Alvorens in te gaan op een tegenaanbod van je werkgever, stel je jezelf best  deze 4 vragen:

Biedt het tegenbod een oplossing op lange termijn? 

Het is belangrijk om in gedachten te houden hoe je beslissing je carrière op lange termijn zal beïnvloeden. Misschien wou je ontslag nemen omdat je benaderd werd door een andere organisatie, maar wanneer je zelf op zoek ging naar een nieuwe uitdaging, is dat waarschijnlijk omdat je niet langer tevreden bent over je huidige job. Uit onze recente enquête bleek dat 1 op 3 professionals die een tegenbod kreeg en daarop inging, na een jaar alsnog ontslag neemt. Een hoger salaris kan het je tijd binnen de organisatie misschien nog even verlengen, maar zou eigenlijk geen doorslaggevende factor mogen zijn. Als je geen plezier hebt in je werk zal je uiteindelijk toch op zoek gaan naar een betere job. Met andere woorden: op lange termijn biedt de mogelijkheid om nieuwe dingen te leren en door te groeien meer voordelen dan enkel in te gaan op een salarisverhoging

Is het vertrouwen tussen jou en je werkgever beschadigd? 

Wanneer je werkgever weet dat je de organisatie eigenlijk wou verlaten, kan dat een effect hebben op jullie werkrelatie. Je werkgever zou je kunnen zien als minder betrouwbaar, vooral wanneer je manager weet dat je zelf actief naar een nieuwe job gezocht hebt. Denk dus goed na alvorens in te gaan op het tegenbod van je manager, je wilt immers niet in een situatie terechtkomen waarbij hij of zij je nergens meer in vertrouwt. 

Wie heeft er meer belang bij dat je blijft. Jij of je manager? 

Het behouden van huidige werknemers, zelfs als dat betekent dat er een salarisverhoging of bonus gegeven moet worden, is goedkoper dan het aantrekken van nieuw personeel. Daarom zal een werkgever al snel proberen je te overhalen om te blijven.

Je manager heeft er dus duidelijk baat bij dat je blijft. Ga na of de extra’s die je aangeboden worden wel even zwaar doorwegen als de voordelen die je werkgever uit jouw verlengd verblijf haalt. Als dat niet zo is, kan je beter niet ingaan op het tegenbod. 

Voelde je dat je gewaardeerd werd voor je ontslag nam? 

Het is niet alleen belangrijk om de voordelen van het tegenbod goed te overwegen, maar ook om jezelf af te vragen of je werk voor je ontslag wel geaccepteerd werd. Een tegenbod komt er namelijk pas wanneer je baas bang is je te verliezen. Dat zorgt voor de vraag: wil ik voor een organisatie werken waar mijn goede prestaties niet automatisch op waarde geschat worden, maar pas wanneer ik wil vertrekken? 

Pas wanneer je al deze zaken goed overwogen hebt, kan je een beslissing maken. Besluit je toch te vertrekken? Lees hier hoe je op een professionele manier ontslag neemt.   

Jobs in de kijker

Carrière-advies

»

Werken bij ons 

»

Contacteer ons

»