De nood aan boekhouders is enorm. Alweer. Of eigenlijk: nog steeds. Boekhouder wordt sinds 2020 zelfs gezien als een knelpuntberoep. Aan het begin van de corona-pandemie zagen we een grote vraag naar boekhouders, maar het tekort aan deze financiële experten groeit steeds verder aan. In 2021 steeg het aantal vacatures binnen boekhouding met maar liefst 22% ten opzichte van vorig jaar.

Wij vroegen aan Kevin Blockx, Senior Manager bij staffing specialist Walters People en specialist in het rekruteren van tijdelijke en permanente boekhouders, om even dieper in te gaan op het nijpend tekort aan boekhouders en welke invloed dit zal hebben op hun salaris in 2022.

Zijn het vooral ervaren boekhouders die zo gegeerd zijn, of ook startende professionals?

Kevin: “Daar kan ik heel duidelijk in zijn: de arbeidsmarkt heeft nood aan boekhouders op élk ervaringsniveau, van junior accountant tot accounting manager. Voornamelijk professionals met één à twee jaar werkervaring zijn erg gewild, net als senior accountants. Vorig jaar, toen we in volle corona-pandemie zaten, was de druk op de finance teams enorm en het was dus alle hens aan dek. Dit jaar zagen we een constante hoge nood aan boekhouders, met vooral een piek in september en november. 

Startende professionals hoeven zelfs amper moeite te doen om een eerste job te vinden. Studenten uit een richting boekhouding of economie hebben vaak al een job gevonden nog voor ze afgestudeerd zijn.Doordat er zo’n tekort op de arbeidsmarkt is, geraken gelukkig steeds meer werkgevers ervan overtuigd dat er in schoolverlaters heel wat potentieel zit.” 

Staan boekhouders zelf ook open voor nieuwe opportuniteiten?

“Daar zagen we dit jaar toch een kleine verbetering ten opzichte van vorig jaar”, zegt Kevin. “De meeste boekhouders bleven hun organisatie trouw in 2020, maar toen de corona-pandemie eerder dit jaar afzwakte, merkten we meer en meer dat kandidaten opnieuw open stonden voor een nieuwe job. Thuiswerken, flexibele werkuren, geen woon-werkverkeer meer: het heeft mensen tot nadenken gezet. 

Boekhouders staan nu wel degelijk open voor nieuwe opportuniteiten, maar gaan niet zo maar eender welke jobaanbieding aanvaarden. Vandaag de dag zijn ze énorm selectief:  een goede balans tussen hun werk- en privéleven is belangrijk, en ze willen weten hoe een potentiële werkgever hen daarin kan tegemoet komen. Doordat boekhouders zo fel gegeerd zijn op de arbeidsmarkt bevinden ze zich in een ware luxepositie, en gaan ze dus ook heel bewust kijken naar de bedrijfscultuur en de duurzaamheid van een organisatie bijvoorbeeld, maar ook naar de collega’s die werkzaam zijn in het team waar ze terecht komen.” 

Welke rol speelt salaris bij hun keuze?

“Boekhouders worden overstelpt door vacatures, en ze leggen de lat dus vrij hoog om de stap te zetten naar een nieuwe job. Ze zijn niet gehaast, en kijken als het ware de kat uit de boom totdat de perfecte vacature hun pad kruist. Het salarisaanbod speelt dan vaak de doorslaggevende rol in hun beslissing. Zo krijgen de meest gegeerde professionals zelfs meerdere jobaanbiedingen tegelijkertijd, en gaan ze in op het aanbod met de beste arbeidsvoorwaarden én het hoogste loon.  

Boekhouders die een tijdelijke opdracht opstarten, schrikken er zelfs niet voor terug om deze vroegtijdig te stoppen wanneer zich een betere opportuniteit voordoet”, vertelt Kevin. 

Betekent dit dat de salarissen voor boekhouders zullen toenemen in 2022?

“Ik verwacht van wel”, zegt Kevin. “Organisaties die dringend nood hebben aan ondersteuning in de boekhouding, moeten dus écht wel een competitief salarispakket en interessante arbeidsvoorwaarden aanbieden, willen ze het juiste talent aantrekken én behouden. De markt is competitief, en wij verwachten dat de salarissen voor AP en AR boekhouders, GL Accountants en senior boekhouders en teamleaders dan ook licht zullen stijgen in 2022.”

Meer weten?

Benieuwd naar wat je waard bent? Vergelijk je salaris met de online Walters People Salary Survey tool. Ben je toe aan een nieuwe uitdaging, bekijk dan zeker onze vacatures in Boekhouding, tax & treasury

Jobs in de kijker

Carrière-advies

»

Werken bij ons 

»

Contacteer ons

»