Het is belangrijk om te weten wat je moet doen en zeggen tijdens een sollicitatiegesprek, maar zeker zo belangrijk is te weten wat je niét moet doen en zeggen. Hier volgt een overzicht van de zes grootste fouten.

Onze gratis interviewgids legt de do's en don'ts bij een sollicitatiegesprek verder uit. Benieuwd welke fouten vaak gemaakt worden gedurende een interview? Ontdek hier hoe je kan slagen onder alle omstandigheden!

1. Ongeïnteresseerd overkomen

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: naar een sollicitatiegesprek gaan zonder echt warm te lopen voor de job. Toch is het van belang om vanaf het begin enthousiasme uit te stralen, want als je er middenin het gesprek achterkomt dat de job toch wel interessant is, is het te laat.

De hiring manager heeft je gebrek aan interesse dan waarschijnlijk al opgemerkt en daarna wordt het moeilijk om de boel weer recht te trekken. Zet je twijfels aan de kant en doe je best om de job te krijgen.

Ook al heb je meer dan genoeg skills, stel je altijd open en enthousiast op. Al heb je nog zoveel ervaring, hiring managers zijn niet geïnteresseerd in iemand die niet gemotiveerd is. Zij hebben ook hun ego en willen graag merken dat een kandidaat de functie geweldig vindt.

2. Negatief praten

Je vorige of huidige werkgever in een negatief daglicht zetten is een andere grote valkuil. Waarschijnlijk ben je niet tevreden met je huidige job, maar wees niet te eerlijk als dit de reden is dat je weg wil.

Soms verloopt een sollicitatiegesprek perfect, maar verpest de kandidaat alles doordat hij zich negatief uitlaat over zijn huidige werkgever. Het is niet professioneel en bovendien zitten er altijd twee kanten aan een verhaal.

Vermijd ook te vage antwoorden op de vraag waarom je van job wil veranderen. Antwoorden als "ik ben erop uitgekeken" of "ik ontwikkel me niet meer", terwijl je er net een jaar werkt, kan de alarmbel bij de hiring manager doen rinkelen. Het is beter een eerlijk antwoord te geven, waarmee je toch een positief beeld van jezelf schetst. Bijvoorbeeld "ik zoek een functie waarin ik meer gestimuleerd wordt, want in mijn huidige job kan ik me niet ontplooien" of "ik wil graag in een dynamisch team werken, wat bij mijn huidige job niet het geval is".

3. Gebrek aan persoonlijke hygiëne

Een goed voorkomen en je kleding aanpassen aan het bedrijf zijn onontbeerlijk bij een sollicitatie. Maar het is ook heel belangrijk om fris en schoon op het sollicitatiegesprek te verschijnen. Als je vlak voor het gesprek een kop koffie hebt gedronken, doet een pepermuntje wonderen tegen een slechte adem. Rook ook niet vlak voor het gesprek.

Vermijd overmatig gebruik van parfum of aftershave. Als je bang bent om niet lekker te ruiken, doe je vaak te veel op. De hiring manager kan dit storend vinden. Je kan dit voorkomen door aan een goede vriend(in) te vragen of je niet te fel ruikt. 

4. Teveel praten

Wanneer je urenlang het gesprek hebt voorbereid, kan je niet wachten om al jouw fantastisch uitgedachte antwoorden ten gehore te brengen. Maar val niet in de klassieke valkuil door niet goed naar de vraag te luisteren. Soms zijn kandidaten zo bezig met wat ze voorbereid hebben, dat ze een antwoord geven dat niet aansluit op de vraag. Je kan alles wat je tijdens het sollicitatiegesprek wil zeggen voorbereiden, maar dreun het niet teveel op; zorg dat het natuurlijk blijft.

De beste kandidaten zijn in staat een link tussen het bedrijf en de ontwikkelingen op de markt te leggen, terwijl ze ook kunnen uitleggen waarom ze dit bedrijf zo uniek en interessant vinden.

Laat de hiring manager het gesprek leiden en de toon bepalen. Hiring managers vinden het over het algemeen ook vervelend wanneer een professional stappen overslaat en zelf tussendoor vragen begint te stellen. Dit kan arrogant overkomen.

Iets anders om te vermijden: de hiring manager onderbreken of tegelijkertijd praten. Wees geduldig en wacht tot je opnieuw het woord krijgt. Hiring managers houden ook niet van teveel informaliteit. "Ik vind het vreselijk als een kandidaat doet alsof we beste vrienden zijn, nog voordat er iets gezegd is. Als ik daarentegen ontspannen ben aan het eind van het gesprek en een grapje maak, vind ik het leuk als de kandidaat daarin meegaat. Eén keer maakte een kandidaat een grap over zijn vroegere job, maar omdat het aan het eind van het gesprek was, moesten we er allebei om lachen, getuigt Özlem Simsek."

5. Niet goed voorbereiden

Ook al voer je meerdere sollicitatiegesprekken, je moet je telkens weer goed voorbereiden. Voor hiring managers is het onaanvaardbaar dat een kandidaat het bedrijf en de functie niet goed kent. Bij een vraag over het bedrijf is het niet genoeg om op te dreunen wat je op de website hebt zien staan. Hiring managers zien graag professionals die iets verder gegraven hebben en interesse tonen in de nieuwste ontwikkelingen en de evolutie van de markt.

De beste kandidaten zijn in staat een link tussen het bedrijf en de ontwikkelingen op de markt te leggen, terwijl ze ook kunnen uitleggen waarom ze dit bedrijf zo uniek en interessant vinden. Maar: hiervoor moet je uiteraard goed voorbereid zijn.

De functieomschrijving niet goed lezen of niet op de hoogte zijn van de functie-eisen, is een andere grote fout. Hiring managers besteden heel veel tijd en energie aan het schrijven van een functieomschrijving. Verdiep je dus in de skills en de ervaring die worden gevraagd en wees bewust van je sterke kanten en de punten waarop je je nog kan verbeteren.

6. Geen vragen stellen

Als je aan het einde van het gesprek geen vragen meer hebt, maak je geen goede indruk. Hiring managers denken dan dat je niet geïnteresseerd bent en geen initiatief neemt. Stel originele vragen, zodat je opvalt tussen je concurrenten.
 

Meer weten?

Download onze gratis interviewgids vandaag nog of bekijke onze meest recente vacatures.

Jobs in de kijker

Carrière-advies

»

Werken bij ons 

»

Contacteer ons

»